The interactive touch screen is a key attraction in the Centre. Visitors can take a self guided tour through the building’s sustainability features, and the story is revealed through a life-like 3D animation and the range of multi media content. Users navigate the innovative water management system, visiting the tank and treatment system located under The Concourse and connecting to historic footage of Chatswood floods prior to its construction.
Felicity McCullum
Sustainability Education Officer, Willoughby City Council

The Concourse, Willoughby has won the 2012 Local Government Arts & Culture Award for New Cultural Facility!!

Willoughby City Council has ambitious plans for a more sustainable community in metropolitan Sydney. Its new entertainment and information precinct, The Concourse, was designed with many notable features which will enhance measures to reduce Council’s carbon footprint.

Opened in September 2011 The Concourse utilizes contemporary sustainability principles applied to reduce energy and water consumption, building emissions, and improve air quality while creating a new performance venue for Sydney’s north shore, and one of the largest public libraries in NSW.

The task for the creative team led by Jenssen Design Associates was to help explain how this new precinct integrates contemporary best practice in all aspects of indoor and outdoor sustainable design, for the benefit of the whole community.

Art Of Multimedia created a large touchscreen resource located within the library. The touchcreen display enables deep, visually rich, audience-driven interactive exploration of The Concourse’s innovative sustainable design features. The display utilizes a 3D fly-through animation of the building supplied by the architect FJMT. AOM edited and enhanced this to produce a structured, cohesive and immersive journey for the user.nformation delivery is layered, taking visitors through the entire project, or through selected aspects in levels of detail, providing an overview of what Willoughby City Council is doing to is reduce its carbon footprint and educating them about how they can reduce their own.

“The interactive touch screen is a key attraction in the Centre. Visitors can take a self guided tour through the building’s sustainability features, and the story is revealed through a life-like 3D animation and the range of multi media content. Users navigate the innovative water management system, visiting the tank and treatment system located under The Concourse and connecting to historic footage of Chatswood floods prior to its construction," says Felicity McCullum, Sustainability Education Officer, Willoughby City Council.

“Council also uses the screen in tours and educational activities for a broad range of stakeholders including schools, community, overseas and industry groups."